Bekijk hier de foto’s van Parc Spelderholt van alle deelnemers met EXIF data.
Jurylid Cynthia Boll over de perfecte reportagefoto
"Een goed documentair portret vertelt een verhaal, maakt nieuwsgierig en roept vragen op. De omgeving speelt bij deze shoot een belangrijke rol. Het is een opdracht waar weinig ‘regels’ voor gelden. Veel mag en kan!! Binnen of buiten, de persoon alleen of met anderen.
Het grote verschil met ‘gewone’ portretfotografie is dat je als fotograaf bij een documentair portret niet regisseert. In mijn werk regisseer ik niets, ik fotografeer wat er gebeurt. Voor dit programma kan dat niet. Bepaal waar je de foto wilt gaan maken. Maar zorg er voor dat het geen geposeerde foto wordt. Dus geen concrete aanwijzingen als ‘hoofd nog iets omhoog, kijk links, kijk rechts’.
Hoe kun je dit aanpakken? Maak een praatje met de persoon. Stel hem op zijn gemak, hoe meer hij/zij zich op zijn/haar gemak voelt, des te spontaner de foto zal zijn. Vraag naar zijn/haar favoriete plek/bezigheid. Houdt de geportretteerde bijvoorbeeld van koken, dan kun je hem fotograferen in de keuken. Blijf goed kijken naar de persoon; mooie oogopslag, lichtval op gezicht, expressie op gezicht. Jij bepaalt de sfeer en het verhaal dat je wilt laten zien. Denk niet te snel ‘ik heb het wel’. Blijf tot het einde fotograferen, kijk wat er gebeurt, vaak maak je aan het einde de beste foto’s wanneer jullie beiden aan elkaar gewend zijn. Wanneer de persoon zich ‘onbekeken’ waant, krijg je vaak het mooiste resultaat!
Voor deze opdracht adviseer ik een groothoeklens omdat je ook iets van de omgeving wilt laten zien. Kies hierbij voor een niet te laag diafragmagetal. Durf ook eens van standpunt te veranderen: hou niet die ‘veilige’ afstand van 2 meter aan, zoom eens niet in, maar loop dichter naar de persoon, of zak eens door je knieën. Let verder op mooie doorkijkjes en of je iets met de reflectie van een raam kunt doen? Durf te variëren!"
Cynthia Boll, jurylid
Een overzicht van de gebruikte producten.