Opdracht 11: landschap

Bekijk hier de landschapfoto’s van alle deelnemers met EXIF data.

Canon EOS 5D Mark IVCanon EF 16-35 mm F/4 L IS USM

Gastjurylid Bas Meelker over het maken van de perfecte landschapsfoto

“De perfecte landschapsfoto bestaat gelukkig niet, maar we streven er natuurlijk wel naar. Landschapsfotografie is een van de meest populaire vormen van fotografie, maar voor velen ook een van de lastigste. Voor een goede landschapsfoto heb je niet alleen de juiste techniek en materiaal nodig, maar ook een gedegen kennis van compositieleer en het weer is essentieel. Gelukkig zijn deze drie onderdelen prima te leren.

Realiseer je dat compositieleer meer is dan de ‘regel van derden’ of het creëren van diepte in je foto. Compositieleer gaat over orde in chaos creëren. Het gaat over balans, symmetrie en vlakverdeling. Alles in je foto doet mee en kan elkaar versterken. Daarnaast is kennis van het weer uiteraard ook belangrijk. We fotograferen immers buiten en de impact van onze foto is voor een groot deel afhankelijk van het licht. Als je wat kennis opdoet van het weer en de weersvoorspellingen een beetje kunt inschatten, is de kans aanzienlijk groter dat je op het juiste moment op de juiste plek staat. Een goede landschapsfotograaf anticipeert op de weersvoorspellingen. Verdiep je dus eens in het weer.

Het laatste onderdeel van een goede landschapsfoto en wat mij betreft de belangrijkste, dat ben jij als fotograaf. Fotograferen is communiceren, dus vraag je af wat je wilt vertellen met je foto. Wat is jouw verhaal en wat wil jij overbrengen met je foto? Wat zegt de foto over jou als fotograaf? Je daarmee bezig houden kan de eerste stap zijn naar een eigen en herkenbare stijl! En uiteindelijk gaat het natuurlijk om het genieten. Genieten van die bijzondere momenten in het veld en dat verbazingwekkend mooie licht. Jouw passie en gedrevenheid maken uiteindelijk het verschil!”

Bas Meelker, gastjury

Roel

Canon EOS 5D Mark IV met Canon EF 16-35 mm F/4 L IS USM f/14 100 1/400

Estelle

Canon EOS 5D Mark IV met Canon EF 16-35 mm F/4 L IS USM f/8 200 1/160

Giel

Canon EOS 5D Mark IV met Canon EF 16-35 mm F/4 L IS USM f/11 640 1/100

Isa

Canon EOS 5D Mark IV met Canon EF 16-35 mm F/4 L IS USM f/8 200 1/30

Gebruikte producten

Een overzicht van de gebruikte producten.

Canon EOS 5D Mark IV

Meer informatie

Canon EF 16-35 mm
F/4 L IS USM

Meer informatie